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FREQUENTLY ASKED  

QUESTIONS  
ABOUT THE DRUG  
TAKE BACK ACT



DEFINITIONS

	 Q1:	� What is the Drug Take Back Act definition of a 
Pharmacy?

	 A1:	� For the purposes of the Drug Take Back Act,  
pursuant to Public Health Law (PHL), §290.(4),  
a pharmacy shall mean all pharmacies	 registered 
under section 6808 of the Education Law that 
are: 
(a) �part of a group of ten or more pharmacies  

under common ownership or management, or 
		�  (b) �part of a group of ten or more pharmacies 

linked to the same company via franchise 
agreements; or

		  (c) �non-resident pharmacies registered pursuant 
to section 6808-b of the Education Law that 
provide covered drugs to state residents by 
mail.

	 Q2:	� Are all pharmacies required to participate in a 
drug take back program?

	 A2:	� No. All pharmacies as defined by the Drug Take 
Back Act are required to provide for the safe col-
lection of covered drugs.  

	 Q3:	� As the owner of an independent pharmacy, can I 
still participate in a drug take back program?

	 A3:	� Yes. Any pharmacy not meeting the drug take 
back definition of a pharmacy may voluntarily 
participate in a drug take back program.

	 Q4:	 What is a drug take back organization?

	 A4:	�� A drug take back organization, pursuant to PHL, 
§290.5, means an organization designated by 
a manufacturer or a group of manufacturers to 
act as an agent on behalf of the manufacturer or 
group of manufacturers to operate and implement 
a drug take back program.

	 Q5:	� Can you clarify the definition of a “Covered 
drug”?

	 A5:	� “Covered drug” means any substance recognized 
as a drug under 21 USC § 321(g)(1), as amended, 
and any regulations promulgated thereunder that 
is sold, offered for sale, or dispensed in the state, 
whether directly or through a wholesaler, in any 
form including prescription and nonprescription 
drugs, drugs in medical devices and combination 
products, brand and generic drugs and drugs for 
veterinary use.  It does not include used syringes, 
vitamins, or supplements, etc.  For a full list of 
exclusions, please see drug take back regulations 
10NYCRR §60-4.1(b).

	 Q6:	 What is a reverse distributor?

	 A6:	� A Reverse Distributor, pursuant to 10NYCRR, 
§60.4.1(k), means a person, company, corporation, 
or other entity that acquires controlled substanc-
es from another Drug Enforcement Administra-
tion (DEA) registrant or law enforcement agency 
for the purpose of destruction. Any person that 
reverse distributes a controlled substance shall 
be licensed by the New York State Department of 
Education and Department of Health as a distrib-
utor and registered with the DEA as a reverse 
distributor as defined in 21 CFR §1317.15.



OPERATIONS

	 Q7:	� Can interested pharmacies and/or authorized 
collectors still participate in a drug take back pro-
gram?

	 A7:	� Yes, the drug take back operator/organization 
can add collection sites to its program at any time 
with notification to the Department.

	 Q8:	� Can a manufacturer or drug take back organiza-
tion still submit a proposal to operate a drug take 
back program in accordance with drug take back 
regulations?

	 A8:	� Yes. A manufacturer or drug take back organiza-
tion seeking approval to operate a drug take back 
program must submit a proposal to the Depart-
ment utilizing the New York State Department 
of Health (NYSDOH) drug take back proposal 
template, which can be found at  
https://www.health.ny.gov/professionals/narcotic/
docs/dtb_proposal.pdf. On June 8, 2022, the 
NYSDOH, in consultation with the Department 
of Environmental Conservation (NYSDEC), an-
nounced the approval of two drug take back 
programs by Inmar Rx Solutions and MED-Project, 
LLC. For more information on their programs, 
please visit: Inmar: www.safemedicinedrop.com 
and MED-Project: https://med-project.org.

	 Q9:	� How do manufacturers notify the Department 
upon contracting with a drug take back organiza-
tion to operate a drug take back program on their 
behalf?

	 A9:	� A manufacturer who contracts with a drug take 
back organization must notify the Department by 
completing and submitting a Notification of Par-
ticipation and Compliance which can be found on 
our Bureau’s website located:  doh-5724.pdf (ny.
gov).

	Q10:	� Will the Department have a list of NYSDOH-ap-
proved drug take back organizations for manu-
facturers who choose to enter into an agreement 
with an organization to operate a drug take back 
program on their behalf?

	 A10:	� Yes, there are currently two approved programs.  
For more information, please visit their websites 
directly: 

	��	  Inmar:  www.safemedicinedrop.com
		  MED-Project:  https://med-project.org.

	 Q11:	� Will the Department have a list of manufacturers 
participating in the approved drug take back pro-
grams?

	 A11:	� Yes, please check the Bureau’s website for up-
dates: Drug Take Back (ny.gov)

	Q12:	� Are Physicians’ offices or Health Care Facilities 
required to dispose of expired samples through 
the drug take back program?

	 A12: 	� No. Drug take back legislation does not require 
any individual or entity to utilize the drug take 
back program to dispose of unused or unwanted 
drugs.  Other state and federal laws apply, and 
providers and facilities should consult their own 
legal counsel on compliance matters.

	Q13:	� Are wholesalers required to provide the state with 
an ongoing list of manufacturers that produce 
covered drugs?

	 A13:	� Yes. The Department may request updated lists at 
its discretion. 

	Q14:	� For how long must drug take back operators 
maintain their records and reports?

	 A14:	 5 years.



STANDARDS

	Q15:	� What factors were considered in developing  
the convenience standards?

	 A15:	� The Department, in consultation with  
the NYSDEC, considered all relevant factors, 
including assessments of population and rural/
underserved conditions, in developing  
the convenience standard, pursuant to §292.4  
of the Public Health Law. In accordance with  
this legislation, the convenience standard applies 
to cities with a population of 125,000 or more.

MAIL BACK

	Q16:	� Can a drug take back operator utilize a mail  
back program alone, without using collection  
receptacles, to meet the convenience standards?

	 A16:	� No. Mail back programs may be used as part  
of a drug take back operator’s program, but not  
to satisfy the convenience standard. 

	 Q17:	� Who can provide mail back supplies for the drug 
take back program?

	 A17:	� Any authorized collector may distribute mail back 
envelopes or vouchers as part of an approved 
drug take back program.

	Q18:	� Are all pharmacies required to accept mail back 
packages/envelopes?

	 A18:	� No. Pharmacies are not permitted to accept 
mail-back envelopes that contain covered drugs 
unless it is registered as a collector with the  
DEA and uses an on-site method of destruction 
that complies with all applicable federal laws  
and regulations. Mail back envelopes are to  
be returned directly to the reverse distributor 
based on the terms of the contract/agreement 
and following the instructions that come with  
the envelope or voucher.

PHARMACIES

	Q19:	� Who, in a participating pharmacy, may access  
the inner liner of a receptacle?

	 A19:	� Liners must be accessible only to employees  
of the pharmacy.

	Q20:	� Pursuant to the Drug Take Back Act, will  
the costs associated with the receptacle  
be covered by drug manufacturers?

	A20:	� If the pharmacy must be participating  
in the DTB program through an agreement  
with an approved operator. The Drug Take  
Back Act provides that all costs incurred  
by participating pharmacies and authorized  
collectors because of the drug take back  
programs required by the act must be paid  
or reimbursed by the manufacturers of covered 
drugs. A pharmacy or other authorized collector 
wishing to seek reimbursement must contract 
with an approved drug take back operator.  

	Q21:	� What is required for a pharmacy to begin  
offering on-site drug collection as part  
of the Drug Take Back Act?

	 A21:	� To offer on-site drug collection as part of  
the Drug Take Back Act, a pharmacy must  
be properly registered under section 6808  
of the Education Law and must obtain a modi-
fied registration from the DEA to be a collector.  
Pharmacies must comply with all state and fed-
eral laws concerning the disposal of controlled 
substances.  Finally, the pharmacy must join an 
approved Drug Take Back Program pursuant to 
an agreement with an operator.

For additional questions on the Drug Take Back Act, please email dtb@health.ny.gov.  

For questions about approved programs, please contact  
the operators directly as they provide through their websites:

Inmar:  www.safemedicinedrop.com

MED-Project:  https://med-project.org


