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INCOME 
SINGLES/CHILDLESS COUPLES (S/CC) BUDGETING METHODOLOGY 

 
DETERMINATION OF ELIGIBILITY

 
Policy: Eligibility for single persons and childless couples who are over 

the age of 21, but under the age of 65, and who are not certified 
blind, certified disabled or pregnant is determined by comparing 
the net available income of the A/R to the Public Assistance 
Standard of Need (See REFERENCE PUBLIC ASSISTANCE 
STANDARD OF NEED).  In order for such a person to be eligible 
for Medicaid, s/he must meet the eligibility criteria for S/CC (See 
CATEGORICAL FACTORS SINGLES/CHILDLESS COUPLES 
(S/CC)). 

References: SSL Sect. 366 
 

Dept. Reg. 360-3.3(a)(1) 
 

ADMs  OMM/ADM 97-2 
 
GIS   07 MA/021 

 
Interpretation: Eligibility for S/CC persons is determined as follows: 
 

(1)  Determine the A/R's household size by counting those 
persons who are applying and their legally responsible 
relatives (See RESOURCES PERSONAL NEEDS 
ALLOWANCE).  An S/CC household cannot be larger than 
two. 

 
(2) Determine the gross monthly income of the person or 

household. All income from all sources is reviewed to 
determine if it is to be included in the eligibility determination.  
The income/resources of a non-applying spouse are 
countable in the eligibility determination process, regardless 
of whether or not they are actually contributed. 

 
Certain kinds of income are disregarded in whole or in part 
(See INCOME S/CC DISREGARDS).  The income is 
converted to a monthly figure. 
 

(3) Compare the monthly income to 185% of the Public 
Assistance Standard of Need as described in REFERENCE 
PUBLIC ASSISTANCE STANDARD OF NEED.  If the income 
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exceeds 185% of the Standard of Need, the A/R is ineligible 
for Medicaid and the determination of eligibility goes no 
further. If the income is less than or equal to 185% of the 
Standard of Need, the eligibility determination continues. 

(4) Compare the monthly income to 100% of the federal poverty 
level.  If the A/R’s income exceeds the poverty level, the A/R 
will not be eligible under S/CC (See 97 ADM-23).  In situations 
requiring special allowances (housing, restaurant, etc.) which 
bring the Public Assistance Standard of Need above the 
federal poverty level there will be no 100% federal poverty 
level test. 

 
(5) Deduct the applicable disregards from the monthly income in 

the following order: 

(a) $90 work expense disregard (See INCOME S/CC 
BUDGETING METHODOLOGY $90 WORK EXPENSE 
DISREGARD); 

 
(b) where applicable, the first $50 of spousal support 

payments is disregarded (See INCOME S/CC 
DISREGARDS). 

 
(6) Compare remaining income to the Public Assistance Standard 

of Need as described in the REFERENCE PUBLIC 
ASSISTANCE STANDARD OF NEED.  If the income is less 
than the Standard of Need, the A/R is income eligible for 
Medicaid. If the income equals or exceeds the Standard of 
Need, the A/R is ineligible for Medicaid. 

 
(7) S/CC persons who have no unmet needs, including personal 

incidental needs are not eligible for Medicaid.  (See 
RESOURCES PERSONAL NEEDS ALLOWANCE for an 
explanation of the incidental needs allowance.)   

 
NOTE:  Persons found ineligible based solely based on this 
requirement, MUST have their eligibility for Family Health Plus 
evaluated without regard to unmet needs. 
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