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amount of the agreement disregarded.  If the agreement remains 
revocable:  for non-SSI-related A/Rs, the entire amount is 
countable since the equity value exceeds $1,500; and for SSI-
related A/Rs, only amounts designated for non-burial space items 
(up to $1,500 for an individual and $3,000 for a couple) can be 
disregarded.  The A/R is allowed ten days from the date of 
notification to convert the revocable agreement to an irrevocable 
one.  The ten-day period may be extended if more time is needed. 
 
A Medicaid recipient whose receipt of Medicaid began prior to 
January 1, 1997 and who had a revocable pre-need funeral 
agreement in place, which was considered exempt, may either 
maintain the revocable agreement or establish an irrevocable 
agreement. 
 

Reference: SSL Sect. 209.6 
141.6 
 

General Business Law Sect.  453 
 
Dept. Reg. 360-4.6(b)(1) 

360-4.6(b)(2)(ii) 
360-4.7(a)(3) 

  
 ADM  04 OMM/ADM-6 
 
Interpretation: Although the entire amount of money in an irrevocable pre-need 

funeral agreement is exempt, the local district reviews a copy of 
the pre-need burial agreement to make sure that it is irrevocable. 

 
Note: Although Medicaid A/Rs who are not seeking coverage of 

long-term care services (Community Coverage without Long-
Term Care (see page 303.4) may attest to the amount of their 
resources, they must provide a copy of their irrevocable pre-
need funeral agreement to the local social services district 
for verification of the type of agreement. 

 
In determining whether a pre-need funeral agreement is 
irrevocable, the local social services district reviews: 
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1. the date of the agreement: pre-need funeral agreements 

entered into by Medicaid A/Rs on or after January 1, 1997 are 
required by law to be irrevocable; and  

 
2. the language of the agreement.  Irrevocable pre-need funeral 

agreements are required by law to contain the following 
disclosure statement: 

 
“New York Law requires this agreement to be irrevocable for 
applicants for receipt of supplemental security benefits under 
section two hundred nine of the Social Services Law or of 
Medical Assistance under section three hundred sixty-six of 
the Social Services Law, and for the moneys put into a trust 
under this agreement to be used only for funeral and burial 
expenses.  If any money is left over after your funeral and 
burial expenses have been paid, it will go to the county.  You 
may change your choice of funeral home at any time.” 
 

In reviewing an irrevocable pre-need funeral agreement, the only 
reason for a local social services district to break out the non-
burial space items from the burial space items is to determine 
whether an SSI-related A/R has paid at least $1,500 for non-burial 
space items under the agreement.  As described above, if less 
than $1,500 has been paid for non-burial space items, the SSI-
related A/R may establish a supplemental burial fund in addition to 
the pre-need funeral agreement. 
 
Burial space items include conventional gravesites, crypts, vaults, 
mausoleums, caskets, urns, or other repositories customarily and 
traditionally used for the remains of deceased persons.  Opening 
and closing the grave, perpetual care of gravesite, headstones, 
and headstone engraving are also considered burial space items.  
Non-burial space items include topical disinfection, custodial 
care, dressing/casketing, cosmetology, supervision for visitation 
and/or funeral service, hearse, death notices, flowers and out-of-
town shipping. 
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