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OTHER ELIGIBILITY REQUIREMENTS 
LEGALLY RESPONSIBLE RELATIVES 

PARENTS AND CHILDREN 
 

STEP-PARENTS 
 

Description: A step-parent is the spouse of an A/R’s parent, including an adoptive 
parent. For Medicaid purposes step-parents are legally responsible for 
their step-children under the age of 21. 

 
Policy: A step-parent of a child under the age of 21 is legally and financially 

responsible for his/her child.  However, the income of a step-parent 
will not be considered in the determination of eligibility of a pregnant 
minor.  In addition parental income/resources are not considered in the 
determination of eligibility of a certified blind or certified disabled child 
who is: 

 
• 18 years of age or older; 

 
• under the age of 18 but expected  to be living separately 

from the parental household for 30 days or more; or 
 

• participating in one of the home and community-based 
waivered programs provided pursuant to Section 1915(c) 
of the Social Security Act where the income/resources of 
the parents or step-parents are not considered in the 
determination of eligibility for the child. 

 
References: SSL Sect. 101 
   366 
 

Dept. Reg. 360-4.3(f) 
   360-7.11 
 

ADMs  91 ADM-8 
   82 ADM-6 
   75 ADM-21 
 
Interpretation: Generally, step-parents are responsible for their step-children under 

the age of 21.  However, the income/resources of step-parents are not 
considered in the determination of eligibility when the child is pregnant; 
age 18 or over and certified blind/disabled or participating in a home 
and community-based waiver program. 

 
The income/resources of step-parents are not considered in the 
determination of eligibility for their certified blind/disabled step-child 
age 18 or older, regardless of where the child resides.  The 
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income/resources of step-parents are considered in the determination 
of eligibility for their certified blind/disabled step-child under the age of 
18, unless the child is living or expected to be living separate and 
apart from the step-parent for 30 days or more. Even though the child 
returns to the household in less than 30, days, if s/he was expected to 
be absent for 30 days his/her step-parent’s income/resources are not 
considered in the eligibility determination for the child during the entire 
30 days s/he was expected to be absent.  

 
The income/resources of a step-parent are not considered in the 
eligibility determination of a child participating in a home and 
community-based waiver program pursuant to Section 1115 of the 
Social Security Act. 

 
Although step-parents are financially responsible for their step-children 
under Social Services Law, a local district may not presume that the 
step-parent's income/resources, as appropriate, are available to the 
child.  The step-parent must actually be contributing to the support of 
the child for the step-parent's income/resources, as appropriate, to be 
considered when determining eligibility for the child.  If a step-parent 
refuses to support the child for whom s/he is responsible, care is 
provided to the child, if s/he is otherwise eligible. The district may take 
action to recover the cost of care from the legally responsible step-
parent. 

 
When a step-parent is divorced from the child's parent, there is no 
longer an obligation on his/her part to support the step-child.  In case 
of abandonment or desertion on the part of the step-parent, the 
obligation to support the child still exists under Social Services Law. 

 
Verify Status: When the A/R indicates there is a step-parent in the household. 
 

When there is a certified blind/disabled child in the household. 
 
Documentation: (a) Marriage certificate, birth certificate. 
 

(b) Certificate of blindness/disability. 
 

(c) Proof of absence or expected absence of a certified blind/disabled 
child, such as a doctor's statement. 

 


