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STI self-collection outside of a clinic setting in New York State (NYS) Question & Answer: 

 

The purpose of this document is to communicate the permissibility for STI testing done by self-collection 

outside of a clinic setting to providers, vendors, community members, and other stakeholders. The New 

York State Department of Health (NYSDOH) supports STI self-collection as part of the NYSDOH’s larger 

goal of broadening sexual health options for persons in NYS.  Self-collection for STIs can be separate or 

part of in-person sexual health services. 

     

1. Question: Is self-collection for STIs outside of a clinic setting allowable in NYS? 

Answer: Yes, provided the following criteria are met:  

1. The ordering provider must be NYS licensed and authorized to order tests and directly receive 

the results.  For additional information, see: Persons authorized to order tests and receive 

results 

2. A patient-provider relationship must be established at the time the test is ordered.  Minimally, a 

medical history and/or a sexual health assessment (e.g., in person or through an online form to 

be reviewed by a provider) must be completed and/or reviewed prior to ordering a test. For 

additional information, see: Education law for the professions  

3. Per Public Health Law § 587, Article 5, Title 6, the ordering provider cannot be directly employed 

or compensated by the testing laboratory. To access this law, follow directions through this link: 

https://www.wadsworth.org/regulatory/clep/laws  

4. The testing lab must hold a clinical laboratory permit pursuant to Title V, Section 574 of the New 

York State Public Health Law.  Appropriate permit categories (bacteriology, virology, diagnostic 

immunology etc.) must be included on permits. 

5. Tests must be either  

a. U.S. Food and Drug Administration (FDA) Approved Tests -OR- 

b. Lab-developed tests approved by Wadsworth Center/Clinical Laboratory Evaluation 

Program (CLEP) - Laboratories seeking to add laboratory-developed tests not cleared or 

approved by the FDA for in vitro diagnostic use or FDA-approved tests that have been 

modified, must submit validation materials to CLEP for review by the department.  

Validation materials include, but are not limited to, a validation summary, validation 

data, standard operating procedures, test reports, and/or package inserts. Detailed 

requirements for test approval can be found at 

www.wadsworth.org/regulatory/clep/clinical-labs/obtain-permit/test-approval 

6. Where billing is applicable, billing of clients and/or the authorizing provider must occur directly 

and may not occur through a sub-contracted collection agent [Public health Law § sections 

586(3) and 587 (6), volume A-1 (Title 10) Subpart 34-2-Laboratory Business Practices]. To access 

these laws, follow directions through this link: 

https://www.wadsworth.org/regulatory/clep/laws  

7. Laboratory and disease reporting requirements of suspected or confirmed reportable STIs must 

be followed (Public health Law § 2102; 10NYCRR 2.10).  For HIV, this includes completion of the 

Provider Report Form (PRF) within 14 days of diagnosis as required by Public Health Law §, 

Article 21, Title III, Section 2130 using the DOH-4189 Medical Provider HIV/AIDS and 
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Partner/Contact Report Form (PRF) or completed electronically using the Provider Portal on the 

NYSDOH Health commerce System at: https://commerce.health.ny.gov. For all other reportable 

STIs collected outside of a clinic setting, this includes completion of the NYS Communicable 

Disease Reporting Form (Form Instructions) for residents of all counties outside NYC, and 

completion of Universal Reporting Form for New York City residents.  

8. Patient treatment services must be available.  Patients diagnosed with HIV must be provided 

post-test counseling and linkage to HIV medical care.  Detailed requirements and additional 

guidance for follow-up actions for patients with diagnosed HIV infection can be found at: HIV 

Testing Toolkit: Resources to Support Routine HIV Testing for Adults and Minors (ny.gov).  For all 

other STIs, treatment services must be available for any/all patients diagnosed with an STI 

through self-collection. If the provider or service does not offer STI treatment directly, a process 

must be in place to link the patient to treatment services 

(https://providerdirectory.aidsinstituteny.org/) prior to offering testing.  

 

2. Question: What STIs are considered permissible for self-collection outside of a clinic setting? 

Answer:  Any condition recognized by the NYSDOH as an STI per NYCRR § Title 10, Section 23.1 is 

permissible for self-collection outside of a clinic setting.   

 

3. Question:  Are there specific vendors that the NYSDOH AIDS Institute can recommend? 

Answer: No. If you are an AIDS Institute-funded provider, please reach out to your contract manager 

to discuss how to implement self-collected STI testing.  If you are not an AIDS Institute-funded 

provider, you can email stdc@health.ny.gov and include “STI self-collection” in the subject line.   

 

4. Question: Does STI self-collection outside of a clinic setting require specific CLEP approvals? 

 

Answer: For questions about CLEP approvals, please contact CLEP at clep@health.ny.gov. 

 

 

5. Question: Where can I go if I have additional questions about STI self-collection outside of a clinic 

setting? 

 

Answer: If you have additional questions, please email stdc@health.ny.gov and include “STI self-

collection” in the subject line. 

 

6. Question: Is STI self-collection permissible inside of a clinic setting?  

Answer: Yes.   
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